Skip to main content

'Lupakan Piala AFF, fokus pada kelayakkan Piala Asia'

Itu merupakan kata-kata jurulatih kebangsaan K.Rajagobal (gambar) setelah tiba ke tanah air setelah pulang bersama anak buahnya dari perlawanan timbal balik separuh akhir Piala AFF.

Malaysia tersungkur 2-0 di Bangkok dan Thailand mara ke final bertemu Singapura apabila mengalahkan Malaysia dengan agreget 3-1.

Rajagobal memberitahu Bernama;

"Kalau diimbas kembali perlawanan semalam, kita bermula dengan baik denga tidak memberi ruang kepada Thailand untuk mencari gol namun senario itu bertukar selepas pengadil memberikan kad merah kepada Fadhli (Shas).
   
"Kesemua pemain telah memberikan satu persembahan yang terbaik malahan peminat Thailand sendiri mengatakan bahawa kita bermain dengan baik cuma pengadilan tidak menyebelahi kita."

Rajagobal telah menyatakan dari awal lagi bahawa cita-citanya adalah untuk melihat Malaysia layak ke Piala Asia 2015.

Tetapi dengan aksi yang dipamerkan oleh pasukan negara sejak memenangi Piala AFF 2010, mampukah Malaysia menepikan kelibat Qatar, Bahrain dan Yemen?

Jika pertukaran perlu dibuat, baik ianya dibuat sekarang. Sudah tentu mutu padang dan pengadilan ada serba sedikit mencacatkan rentak permainan Malaysia.

Jentera penyerang masih nampak tumpul dan ada kalanya benteng pertahanan leka.

Namun mereka yang mengenali kehebatan pasukan negara berpendapat pemain kita mampu memberikan persembahan yang lebih baik.

Piala Asia 2015 merupakan visi Rajagobal. Apa pula selepas 2015? Dan jika kita masih tidak berjaya di 2015 - bagaimana pula?

Jangan cepat melatah menyalahkan jurulatih kerana pemain yang beraksi di atas padang sewaktu 90 minit sesuatu perlawanan. Jika rombakan perlu berlaku - ia perlu berlaku secara menyeluruh dan bukan satu atau dua individu.

Bila suka, semua ingin bergambar dan tumpang 'glamor' - sempat lagi berkata mereka telah menyumbang kepada kejayaan skuad negara.

Tapi bila kalah - semuanya senyap sepi dan tiada yang ingin bertanggungjawab!

HD kata: Lumrah hidup seorang insan - bila berjaya ramai yang ingin mendampinginya tapi bila tidak berjaya semua lari daripadanya.

Comments

  1. Pemain Thailand kata macam itu? Hipotesis pulak dah (dulu eksperimen).

    Safiq hari ni kata, harap peminat kekal dengan Harimau Malaya.

    Safiq, ni nak bagitahu. Penyokong belum pernah tinggalkan Harimau Malaya. Yang penyokong Harimau Malaya tinggalkan adalah Rajagopal dan beberapa pemain yang tak layak tetapi dipilih.

    Berikut, satu isu yang tidak diketengahkan.

    Pelancaran kit kuning dibuat, riuhnya berdentum-dentam tapi sekalipun tak pakai.

    Nampak tak trendnya?

    Kamarul

    ReplyDelete
  2. Salam semua...Mornin to u HD. Kamarul, I cudnt agree more. Regarding the yellow jersey, Nike the official jersey of Malaysia only release the yellow jersey. My sarcastic comment, Thailand deserve to win coz, the majority of HARIMAU MALAYA fans bought the SIAM jersey rather than the ori kit that as for last week only comes in yellow.

    Eddi

    ReplyDelete
  3. Masa lawan dengan singapura kita dapat lihat amar, safiq dan bunyamin main bagus,tetapi RG salahkan apek..Bila lawan laos, amar dan bunyamin xmain kita mampu menang bila adanya shakir dan gary. Tetapi bila berjumpa dengan thailand sekali lagi anak emas RG main dan kita dapat tgk apa hasilnya....

    ReplyDelete
  4. Apa nak dijadikan issue warna jersey. Yang penting performance. Baik focus kat isu utama, apa daa...Kalau pakai jersey macam Brazil sekali pun kalau main berterabur sama gak...

    Ahmad

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ur funny I may say...hahaha!

      Eddi

      Delete
    2. Saya sebut pasal trend. Kalau tak nampak lagi, saya nak bagi tahu.

      Pelancaran kit kuning tak pakai duit ke? Pergi eksperimen sana-sini tak pakai duit ke? Jemput pasukan EPL datang, tak pakai duit ke? Penyokong datang dari Perlis anak-beranak tak pakai duit ke? Buat banner gergasi tak pakai duit?

      Trend nya, amalan dari pengurusan FAM dan pengurusan pasukan, dia nak buat apa, dia punya suka. Dia peduli apa.

      Ini bukan soalan remeh kononnya pakai baju biru atau pakai baju kuning, boleh main lebih baik.

      p/s Apek buat silap sekali, langsung kena sembur. Termasuklah dari penulis FB, media dan jurulatih tempatan yang keluar tv. Silap Amar tak reti clear bola sampai Thailand dapat gol pertama, tak siapa nak sebut ke?

      Kamarul

      Delete
    3. Amar tak kena sembur? Amar bukan setakat kena sembur....sampai ke tahap dipertikaikan kemasukannya kat dalam team HM dr dulu sampai skrg. Kalau awak x nampak tulisan mengkritik Amar mungkin sbb org dah malas nak tulis sbb tak akan mengubah keadaan. Walau bagaimanapun ada tulisan yg mengkritik Amar mungkin awak tak nampak.

      Delete
    4. Setuju dengan Kamarul. Rajagopal (read: FAM's top 2) percaya dengan tahyul. Kununnya , kalau pakai jersey biru boleh bawa tuah.Podaah.

      Pak Nik

      Delete
    5. Untuk Anon berkenaan Amar tak kena sembur.

      Nampak sangat anon ini baru mengikuti blog ini dan terus melatah.

      Jika anda mengikuti blog ini sejak dua-tiga bulan ini, anda tentu tahu yang saya kerap memberi komen di sini manakala kenyataan saya itu sebenarnya adalah retorik.

      Kamarul

      Delete
  5. whoever is the coach, please pick the best eleven that is available for asia cup qualification....there should not be any pilih kasih...

    Qatar and Bahrain pose a much tougher challenge than Thailand....

    ReplyDelete
  6. Apabila menang mereka disanjung melambung tinggi tapi bila dh kalah mereka dikutuk habis-habisan.Itulah mentaliti rakyat malaysia.

    Obviously the coach and players has significant role on their dismal performance during the aff comp. but setakat nk tukar coach n changing players wont resolve much of te problem
    that we are facing right now

    Kita perlukan rombakan yg besar-besaran right from the root till the top.

    Presiden FAM,sila letak jawatan.


    ReplyDelete
    Replies
    1. Ni apa punya komen. Tengok la macam mana kalah? Main bagus control game, passing cantik, ada strategi, player selection pun tepat... kalau kalah unlucky, kira ok la. Ni kalah main entah apa2... player selection meragukan, asyik kena attack, negative strategy. Kalau macam ni punya kalah.... pun nak kena sanjung/puji segala coach & pemain & management? Stop insulting the thinking fans. We are not stupid. Bukan baca result aje. We watch the game and analyse as well. This message is to HD as well.

      Delete
    2. We fans are not stupid,cuma sometimes we are not that understanding and being realistic enough.In terms of tactics,i believe the coach knows well enough.

      As a professional coach he has the knowledge,cuma pemilihan player beliau yg kadang2 meragukan,but otherwise i think rajagopal is a great coach and i think he should step down gracefully as coach and give room to others to take in charge.

      Most probabaly our next coach will guide us to 2015 Asian cup glory and even world cup 2018(if he stays)

      Whatever it is,i strictly believe that FAM should go under some serious transformation and the BIG HEAD should gracefully resign as well.

      Delete
    3. Cakap pasal rombak FAM ni dah lama. Mungkin dari 15-20 tahun lepas lagi. Jadi dah macam sia2 bincang kat mana2 forum. Malah semua forum akan sampai ke conclusion yg sama tapi perubahan tak tiba2. Jadi parameter yg boleh berubah2 ialah coach & players.

      Perlu diingat, kegagalan Rajagobal bukan pada AFF 2012 aje. WCQ kepada Spura. Ranking yang merudum tak sudah. 2 tahun terakhir ini, Harimau Malaya tak ada mencapai apa2 peningkatan. Semuanya ada dalam rekod. Senang cakap, AFF 2012 ni the straw that broke the camel's back.

      Sudah masanya kita ucap thank you & goodbye pada Datuk K Rajagobal.

      Delete
  7. Selaku orang Indonesia yang rajin perhati perjalanan bola sepak di kedua negara, saya rasa masalah bola sepak Malaysia sama dengan Indonesia, bukan fikir nak menaik taraf kualiti bola sepak tapi sibuk nak politik jer. Pemain-pemain yang sedang in form dan sepanjang tahun dah tunjuk prestasi memberansangkan dalam liga tempatan tapi tak dapat masuk dalam tim. Masa sebelum AFF Cup, Rajagopal dok kata yang dia kenal pemain dia, dia yang jadi juru latih. Takpalah kalau macam tu, masa kalah kalau nak fair, Rajagopal kena berundur. Banyak lagi pemain macam Piya, Indra Putra, Norfarhan, Shukor Adan yang boleh memberi sumbangan kepada pasukan bola sepak Malaysia, tapi tak dipanggil menyertai pasukan. Bagi saya masalah umur bukan satu isu, kalau pemain masih boleh perfom walau dah tua kena panggil juga. Lagi satu, kualiti permainan pasukan Malaysia teruk, Harimau Muda lagi bagus, kalau dalam MSL, pasukan Kelantan lagi bagus. Akhir kata, jangan nak hancurkan bola sepak Malaysia macam apa yang berlaku kat Indonesia.Dekat Indonesia tu kalau pemain-pemain Papua yang penuh potensi digilap dengan betul-betul, mungkin tak ada pasukan yang boleh lawan kalau setakat rantau Asean. Sekedar nak berkongsi jer, pemain sekelas Boaz Salossa sungguh ramai kat sana cuma tak ada pembinaan dan pendedahan yang rapi membuat bakat-bakat tu sia-sia belaka. Harap Malaysia tak buat perkara yang sama. Pilih kasih dan politik dalam bola sepak kena buang jauh-jauh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya amat setuju!

      Rasanya kualiti keseluruhan kejohanan AFF 2012 yang jatuh berbanding 2010 (pada hampir semua pasukan yang menjadi peserta) adalah kerana masalah yang sama.

      Maklum sahaja, pada AFF 2010, kualiti permainannya agak baik dan mampu menarik begitu ramai minat.

      Disitu gula, disitu ada semut.

      Kamarul

      Delete
  8. I am not so convinced about Rajagobal. But I propose a compromise between his supporters and his doubters.

    He says ACQ is his real target. We let him manage 2 matches into the ACQ. Clear & simple KPI for him, 4 points or more. Anything less, give him the boot. If we qualify for AC final round, then it is all for him to take Harimau Malaya to Australia. No questions asked. If we get 4 points in 2 matches but still dont qualify, we let his contract to run out till December and redeem himself along the way, if he can.

    Personally, I think we need a proven world cup coach. Thailand is lucky to have the current one they have. We should look for someone of that track record. And of course, no intervention by others.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Why compromise?

      Kamarul

      Delete
    2. Compromise because we cant get a concensus. You are not the only one with opinions. Lets not ignore the fans of rajagobal.

      Delete
    3. When I ask the question, I was asking for an ARTICULATE debate. Compromising is as if you want to stop debating.

      By the way, I am aware that I am on one side of the field.

      Kamarul

      Delete
  9. Setakat nk bagi player - player mcm shukor n indera main,mmg ade relevannya..but will it help us to compete in asian level..obviously its not possible at all..think bout it??

    Ingt lagi x masa kita maen kat asian cup 2007 bawah bimbingan coach norizan..we qualified as the host team..n did u noe how we faired up??we lost all te games by a thumping scoreline..players that u mentioned(shukor,inderaputera) were in the team back then..mcm mana??

    Setakat nak main cantik,skillful mmg boleh..but do we have players with that kind of capability??setakat nk ball control pun xbleh..

    Come on people..kita kene sedar..truth sometimes hurt..but we have to accept it..

    Im saying it again
    We need major changes in FAM.Kalao blh jgn biarkan kerabat diraja taupun ahli politik terlibat dlm urusan pentadbiran FAM,biarkan org yg arif pasal bola sepak mengendalikan tugas-tugas sebegini.If its possible we should hire technical directors from korea or japan n not from europe.WE should also look after our grassroot development seriously.If these things considered,we might see some kind of improvement in our football.

    Majulah sukan untuk negara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebaliknya, Safee penjaring terbanyak di AFF 2010 sedangkan di AFF 2012, satu gol pun tak ada. Safiq instrumental pada AFF2010 tapi pada AFF 2012, jentera tengah tak hidup.

      Bagus atau tidak di masa lepas, bukan ukuran. Tapi sepatutnya prestasi semasa yang sepatutnya jadi ukuran.

      Kamarul

      Delete
    2. Kamarul. Not correct. Safee scored 1 against Laos.

      If you cant be bothered to watch the game we played, at least please do some research.

      Not trying to defend rajagobal but there is such thing as big game players who can perform for country better than respective clubs. Though I agree maybe Safee should be given a rest for some of the matches.

      Delete
    3. Yeah. I'm sorry for that. Old people, sometimes forgetfull.

      But please see the trees and the forest. People like Safee and Safiq, they perform better in AFF 2010 and did worst in AFF 2012.

      Players who can play better when they are in nationals compared to when they are in clubs? Safee did great in ISL while Safiq was inconsistant throughout MSL. So your point is?

      Kamarul

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

What went wrong with KL SEA Games?

145 gold medals.
It's the best Team Malaysia has ever achieved since the inception of the SEAP Games in1959.
The 29th edition of the SEA Games in Kuala Lumpur ended yesterday. The opening ceremony dazzled those at the stands and viewers at home while the performances during the closing ceremony yesterday jogged plenty of musical memories to many.
Our athletes, the real superheroes, brought smiles through their heroic display. They made everyday a happy day.
Kudos to the officials - from the coaches, the National Sports Institute and National Sports Council - for their hard work in ensuring our athletes perform to their best.
But it was not all memorable.
From

'World fashion disaster' in KL

World Fashion Week Asia 2017 ended over the weekend.

And the launch on Friday at Palace of the Golden Horses at Mines Resort City just outside Kuala Lumpur turned out to be a forgettable night.

Why?

It was poorly organised.

Just as many are trying to get over the nightmare witnessed throughout the KL SEA Games, the organiser of World Fashion Week Asia 2017 has made it look like Malaysians seem to have lost it when it comes to hosting major events and hospitality.

Here's why.

Royal protocol ignored

1. The Sultanah of Terengganu Sultanah Nur Zahirah was invited to grace the event.
    a. There was no holding room for the Sultanah and VIPs accompanying her.
    b. The Sultanah was invited on stage without anyone accompanying her there (a big NO NO if anyone knows protocol involving royalty).
    c. The event dragged on till 11.30pm, way past the cut off point of the very many events I've attended with members of the royal family present.
   d. The Sultanah was forced to walk all t…

Klang run 'illegal', says Sports Commissioner

UPDATE (Dec 11; 11.58am): Sporting events approved by Sports Commissioner's Office will be posted on the Youth and Sports Ministry's website starting Dec 14, as revealed by the Sports Commissioner in her statement today. I'm glad the last point of my observation (as per posting right below) has been addressed.

---

UPDATE (10.57pm): A Twitter user had sent me a link by the organiser of the Klang Heritage Marathon 2017. It states that the marathon has been "postponed to Oct 14, 2018" and that they have been victims of fake news and will lodge reports with the authorities against materials with elements of defamation or fake news. Read the full statement, posted on Dec 2, here.

---
ORIGINAL POST

A Klang City International Marathon 2017 pacer suffered serious injuries after she and two others were hit by a car

Turns out that the organiser of this morning's event, Earth Runners International Group Sdn Bhd, DID NOT submit any application to the Sports Commissioner&#…